Ongedierte in het najaar

Ongedierte in het najaar

30 september 2020 Uit Door Redactie

In de zomer periode vliegen de wespen, bijen en muggen ons om de oren. En dat is soms om gek van te worden. Veel mensen zijn bang voor bijen en wespen omdat hun steek erg pijn kan doen. Zeker als je allergisch bent voor een wespensteek of een bijensteek kan het je belemmeren in dingen. De meeste wespen zie je in de maand augustus. En zeker in combinatie met warmte temperaturen en het zonnetje kan het lastig zijn om lekker om een terrasje wat te eten of te drinken. Maar helaas hebben we niet alleen ongedierte in de zomer maar in de winter komen er ook aardig wat dieren tot leven…

Beschutting zoeken

Net als mensen zoeken ook ratten, muizen en ander ongedierte in het najaar warmte en beschutting voor de koude winterdagen. In de winter zorgen voornamelijk ratten, muizen, kakkerlakken en klustervliegen voor veel overlast. Dit ongedierte veroorzaakt niet alleen overlast en schade, maar vormt ook een risico door de ziektes die ze kunnen verspreiden en het voedsel dat ze kunnen besmetten. Daarnaast kunnen ze ander ongedierte introduceren zoals bladluis, vlooien en teken. En hoe zielig het ook kan zijn voor bovenstaande diertjes blijft het een feit dat niemand dit in zijn of haar huis wil hebben. Daarom is het verstandig om er tijdig bij te zijn en het te bestrijden. Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier maar wat tips zijn altijd handig!

Tips voor bestrijding

Het belangrijkste advies tegen ratten en muizen is laat geen eten rondslingeren! Laat ook geen volle vuilniszakken buiten staan want voor je het weet zit er een rat aan te knagen. Ook vogelzaad en honden- en kattenvoer kan ratten aantrekken. Ruim het voer op en zorg dat het goed opgeborgen is. Zorg er ook voor dat je tuin en oprit netjes is. Zo krijgen de ratten niet de kans om zich te verschuilen in oude bladeren of andere hoekjes. Muizen zijn zo flexibel dat ze door een kier van 5 millimeter kunnen kruipen. Zorg er daarom voor dat alle kieren en gaten gedicht worden. Doe dit het liefst met staalwol zodat muizen er niet doorheen kunnen knagen. Voor kakkerlakken geldt ook ruim als je voedsel goed op want dat is echt waar ze naar op zoek zijn. De kleinste kruimeltjes ruiken ze al en als je ze eenmaal binnen hebt weten ze zich zo goed te verstoppen dat het erg lastig kan zijn om ze weer uit je huis te krijgen.