Een wollen deken ouderwets?

Een wollen deken ouderwets?

21 augustus 2020 Uit Door Redactie

Wol houdt een schaap warm in de winter en koel in de zomer en dat is dan ook precies wat een wollen deken jou kan bieden. Misschien doen wollen dekens je denken aan logeerpartijen bij je opa en oma en zie je ze als ouderwets. Maar een wollen deken heeft bepaalde kwaliteiten waardoor het ideaal is om onder te slapen. Daarnaast is het natuurlijk en komt het van schapen die er ook weer en wind mee kunnen doorstaan. Hier lees je over hoe een wollen deken jou een betere nachtrust op kan leveren en dat ook jij hier weer heerlijk onder kunt slapen.

Een wollen deken reguleert vocht

Wol is een materiaal dat ook voor isolatie gebruikt wordt. Je kunt je spouwmuren laten inspuiten met wolvlokken en dat komt doordat het een isolatiewaarde heeft. Maar wol heeft één eigenschap dat het met geen enkel ander materiaal deelt en dat is dat het vochtregulerend is. Als het isolatiemateriaal nat wordt, dan absorbeert het vocht, maar verliest het zijn isolatiewaarde niet. Dat is ook met een wollen deken het geval. Als jij van nature veel transpireert of het ’s nachts vaak warm hebt, dan is een wollen deken ideaal. Deze zorgt ervoor dat het vocht gemakkelijk en probleemloos kan worden afgevoerd waardoor jij geen klam gevoel meer hebt als je slaapt.

Wol is koel en warm tegelijk

Schapen hebben wol en bij hen heeft het verschillende functies. Eén hiervan is het reguleren van de temperatuur van het lichaam. Als het buiten warm is, dan zorgt de wol ervoor dat het schaap niet oververhit en als het buiten koud is, dan houdt de wol het schaap heerlijk warm. Jouw wollen deken zal je dus in de winter tijdens het slapen heerlijk warm houden en in de zomer zorgt het ervoor dat je koel blijft. Dat zorgt voor extra comfort, elk seizoen weer. Wollen dekens hebben warmteklasse 2, dat is hetzelfde als een donzen dekbed die het hele jaar door gebruikt kan worden. Als je iemand bent die het gauw koud heeft tijdens het slapen en als je de temperatuur in je slaapkamer tussen de 15 en 20 graden Celsius houdt, is een wollen deken voor jou perfect.

Wol is natuurlijk, zwaar en mooi

Een ander groot voordeel van wol is dat het natuurlijk is. Er zijn ook synthetische dekens, maar die missen toch de natuurlijke kwaliteiten die wol wel heeft. Wol is zwaar en vormt zich goed om je heen, net als het bij een schaap doet. Toch heeft het een lichter gevoel dan een groot donzen dekbed en dat terwijl het je wel goed warm houdt. Er zijn hele mooie wollen dekens waar je vele jaren plezier van zult hebben. Deze kun je bloot op je bed leggen om hem zichtbaar te houden of je kunt hem in een overtrek doen. Wollen dekens zijn terug van weggeweest en dat met goede redenen. Schaf ook een wollen deken aan en je zult merken dat opa en oma toch een punt hadden.