De brede mogelijkheden van vrachtwagens

De brede mogelijkheden van vrachtwagens

7 juli 2020 Uit Door Redactie

Een vrachtwagen is voor iedereen die wel eens naar buiten heeft gekeken een bekend onderdeel van de weg. Dit is niet zonder reden. Een groot deel van de economie van de gehele wereld is gebaseerd op de vervoersmogelijkheden van een vrachtwagen. Grote vrachten worden per vliegtuig, boot of vrachtwagen gedaan. Bij afstanden tussen bijvoorbeeld Amerika en Nederland is een vliegtuig van zelf sprekend. Maar ook hier wordt bij het verdelen van de goederen over bijvoorbeeld warenhuizen van webwinkels vrachtwagens gebruikt. Bij vervoer van Japan naar Kaapstad is een boot van zelf sprekend. Ook hier moet bij verdere distributie gebruik worden gemaakt van een vrachtwagen. In Nederland is een vrachtwagen ook bijna altijd te zien op de weg. Wij Nederlanders bestellen bijvoorbeeld heel erg veel bij buitenlandse websites. Deze goederen komen, soms eerst per vliegtuig of per boot, aan bij de sorteringcentra van postkantoren. Dit wordt allemaal met vrachtwagens gedaan.  In dit artikel staan een aantal feiten en weetjes over vrachtwagens.

Soorten

Een bekende vrachtwagen die vooral in Europa voorkomt heeft een platte voorkant. In Amerika zien we vooral de kenmerkende langwerpige voorkant. Dit is een kenmerk waaraan de vrachtwagens makkelijk te onderscheiden zijn. Een vrachtwagen kan meerdere vormen van achterstellen hebben. Wanneer er een grote trailer aan wordt gekoppeld is de vrachtwagen zelf redelijk kort. Het voorste deel van de trailer kan over de achterkant van de vrachtwagen worden geschoven en worden vastgemaakt. Dit koppelpunt heeft een 360 graden draai zodat de vrachtwagen gemakkelijk alle kanten kan sturen. Er zijn ook vrachtwagens met een langere achterkant en een vooraf vastgemaakte trailer. Deze vrachtwagens zijn vaak in totale lengte veel korter, omdat de trailer geen 360 graden draaipunt heeft. De vrachtwagen heeft 4 of 6 wielen die van voor tot achter zijn verdeeld.

Examen doen

Het is geen makkelijke klus om een vrachtwagen te besturen. Om deze reden zijn er in Nederland ook verschillende examens die gedaan moeten worden. Omdat er verschil zit in het soort vrachtwagen en het soort rijbewijs is het verstandig om je goed te informeren in welk rijbewijs je nodig hebt. Tijdens het oefenen voor het examen moet er de weg worden gereden, maar er moet ook op behendigheid worden geoefend. Een vrachtwagen moet bijvoorbeeld precies bij een docking station van een fabriek uitkomen. Dit kan best lastig zijn en is een precieze klus. Houd tijdens het verkrijgen van je rijbewijs rekening met een lange tijd om te oefenen. Een vrachtwagen is groot, zwaar en daarom ook gevaarlijk. Controle is dus van groot belang.